featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage
featuredImage

Kolonie Agroturystyczne Turnus II

termin: 08.08 - 14.08.2025
cena: 1890 zł

„Sokole Ranczo” w Biskupicach
Transport: Autokar
Wyżywienie: śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
Fakultet: jazda konna

Program kolonii agroturystycznych oparty jest na aktywności i wypoczynku w pięknej wiejskiej scenerii Jury Krakowsko – Częstochowskiej.

Jak zagospodarujemy czas w tym magicznym miejscu:

  • Poznamy bliżej mieszkańców i ich codzienne życie (konie, osła, owce, króliki, świnkę, kury, kaczki i inne). Będziemy je obserwować, karmić, czyścić, sprzątać im oraz je rozpieszczać. Dowiemy się m.in czy osioł jest uparty jak… osioł, czy koń może się zaprzyjaźnić z osłem oraz czym różni się kurze jajko od kaczego.
  • Poznamy okolicę i dowiemy się jak prowadzić ekologiczną uprawę, jak wykorzystać deszczówkę, jak wyprodukować i wykorzystać kompost, jak i gdzie rosną warzywa i owoce, czym różni się słoma od siana oraz wiele innych.
  • Wakacje to czas radości i zabawy, dlatego wprowadzimy uczestników w świat zabaw podwórkowych. W ruch pójdą: skakanki, gumy, lina, chustki, Chusta Klanzy, bańki, piłki (różnej wielkości i przeznaczenia), ringo, paletki, kreda oraz kamyki, patyki i szyszki. Na nocne podchody przydadzą się latarki, do wyścigów m.in. worki (skoki w workach), kalosze farmera (rzut kaloszem do celu) a napełnione wodą balony świetnie sprawdzą się w balonowej bitwie.

Wykorzystamy również ujeżdżalnię, gdzie podczas przerw w jazdach konnych sami wypróbujemy przeszkody (skoki przez przeszkody, slalomy, chodzenie po drągach) oraz zorganizujemy „Potęgę skoku”(skok przez bata).

  • Dla uczestników, którzy wolą nieco wolniejsze tempo lub preferują nieco inną formę spędzania czasu proponujemy zabawy w klimacie piknikowym. Spędzimy czas na kocykach w cieniu drzew lub pod wiatą, gdzie będzie możliwość pograć w bierki, memory, uno, kólko – krzyżyk, państwa – miasta, bingo, statki, poukładać puzzle, klocki, zagrać w planszówki, kolorować, rysować, malować, składać origami, lepić z gliny lub wykonywać szereg innych prac plastyczno – technicznych z wykorzystaniem najróżniejszych materiałów.
  • Czas relaksu …nawet najbardziej aktywny kolonista z chęcią skorzysta z chwili przyjemności w hamaku, na tarasie lub podczas ćwiczeń oddechowych i relaksacyjnych na łonie natury.
  • Czas razem. To jedna z tych chwil, gdzie zbieramy się wszyscy pod wiatą lub na świetlicy i korzystamy ze wspólnych warsztatów:
    • Muzycznych (uczymy się piosenek kolonijnych, ogniskowych, wycieczkowych, gramy na instrumentach które są wokół nas (patyki, kamienie, pokrywki i inne ) oraz tych które sami stworzymy.
    • Bliżej zwierząt –  gdzie dowiemy się jak bezpiecznie zachować się wśród zwierząt, czego potrzebują do życia, jak o nie dbać, jak czyścić (np. którą szczotką wyczeszemy grzywę, którą grzbiet konia, co wyczyścimy kopystką) oraz dlaczego kura gdacze. Odwiedzimy siodlarnię, gdzie nauczymy się siodłać konia, dowiemy się czym różni się kantar od ogłowia, nauczymy się węzła bezpiecznego wiązania konia oraz wiele innych ciekawostek.
  • Jak wygląda wieczór na naszych koloniach? Każdy trochę inaczej, w programie mamy: ognisko z pieczeniem kiełbasek i wspólnym śpiewem, dyskotekę, nocne podchody, wieczór filmowy.

Atrakcje:

  • wycieczka do Olsztyna Jurajskiego, miasta, przez które biegnie Szlak Orlich Gniazd, z uroczym rynkiem, gdzie na linach balansują rzeźby i wzgórzem, na którym znajdują się ruiny XIII-wiecznego zamku.
  • Wycieczka do muzeum historii Wehikuł Czasu na Jurajskim Szlaku w Żarkach – zobaczymy średniowieczny rynek, obóz rycerski, nauczymy się taktyki husarii i muszkieterów. W średniowiecznej kuchni – poznamy historię jedzenia poprzez wieki, dowiemy się jak wyglądała karczma a jak biesiada na dworze królewskim. W czasie warsztatów ulepimy podpłomyki, upieczemy je na żywym ogniu, a następnie zjemy z miodem lub powidłami